2021-02-24 12:01:44• hírek • Szatmár.ro

18 millió lejt lobbizott ki a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítésére az RMDSZ

Archív felvétel
Archív felvétel

Szatmár megye számára kiemelten fontos beruházások támogatásáról szóló határozat került be a kormány 2021-es költségvetésébe: a tervezet szerint a kormány mintegy 18 millió lejt szán a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítésére.

„A költségvetés-tervezetbe az RMDSZ javaslatára került be az a határozat, melyben a szatmári mellett több erdélyi egészségügyi intézmény fejlesztésére különített el pénzt a kormány. A Szatmár megyei RMDSZ-es parlamentereink pedig azon dolgoznak, hogy a tervezetből valóság legyen” – írja a Szatmár Megyei RMDSZ közleménye.

A Szatmár.ro megkeresésére Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a 18 millió lejből sikerül majd befejezni az új neurológia épületét, teljes mértékben felújításra kerül a megyei kórház elektromos hálózata, valamint ugyancsak ebből az anyagi forrásból fedezi a tanács az intenzív terápiás osztály korszerűsítését is.

„Ennek az összegnek köszönhetően folytatni tudjuk azokat a tavaly megkezdett munkálatokat, melyeknek köszönhetően a megyei kórház komoly korszerűsítésen esik át. Ugyanakkor tervezzük a régi kórház teljes felújítását, is, illetve már elbírálás alatt vannak az ajánlatok az új kórházi szárny megépítésére is – viszont az már EU-s forrásokból lesz megvalósítva” – magyarázta Pataki.

Hozzátette azt is, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház számára kilobbizott, 18 millió lejes összeget az RMDSZ közbenjárása nélkül nem sikerült volna megszerezni, hiszen annak ellenére, hogy a többi kormányon lévő párt is jelentős Szatmár megyei képviselettel van jelen, egyedül az RMDSZ tett valamit azért, hogy ez az erről szóló határozat bekerüljön a kormány 2021-es költségvetésébe.

Elmondta továbbá, hogy mind amellett, hogy a megyei kórház korszerűsítését erőteljesen támogatja a kormány, a megyei utak idei éves karbantartására jóval kevesebb pénzt írtak jóvá, mint tavaly. Míg előző évben az utak karbantartására 12 millió lejt kapott a megyei tanács, idén csak 8,3 millió lej lett erre előirányozva, ami nagyjából azt jelenti, hogy idén méterenként 1 lejt szán a kormány Szatmár megye útjainak karbantartására.

„A 834 kilométernyi útra kapunk összesen 8,3 millió lejt az idén, viszont csak az utak téli karbantartása átlagosan 5 millió lejt szokott felemészteni. De bízom benne, hogy év közben lesz még erre vonatkozó kiegészítés, hiszen ennyi pénzből még az útmenti borokat sem fogjuk tudni levágni” – tette hozzá a tanácselnök.

„Az egyedüli pozitív része tehát a költségvetésnek egyelőre a kórházfelújításra és az új neurológia befejezésére szánt 18 millió lejes kiegészítés. Ezekkel viszont jól haladunk. A neurológia 2 hónapon belül befejeződik, jelenleg a különböző eszközök felszerelése zajlik éppen. A kórház villamoshálózatának felújítása során egy új trafóház is készül, illetve egy új víztartályt is létrehozunk, ami úgy lesz méretezve, hogy ne csak az új neurológiát, de a jövőben épülő új szárnyat is el tudja majd látni. Ezekkel kapcsolatban nagyon bizakodóak vagyunk” – zárta a beszélgetést Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: